Nedostatek vitaminu A jako příčina poškození zraku

Nedostatek vitaminu A jako příčina poškození zraku

Původ vitaminů skupiny A (axeroftol) může být jak živočišný (retinol), tak rostlinný (karotenoidy). Vitamin A je z hlediska zraku důležitý pro udržení zdraví sliznice a zrakovou fototransdukci (proces, při němž dochází k přeměně světla na elektrické signály v tyčinkách, čípcích a fotosenzitivních gangliích na sítnici oka). Spolupodílí se na metabolismu, růstu a diferenciaci rohovkového epitelu. 

Deficit vitaminu A, způsobený podvýživou nebo poruchami jeho vstřebávání, je jednou z hlavních příčin slepoty v rozvojových zemích. Ve vyspělých zemích je nejčastějším projevem deficitu vitaminu A šeroslepost a vysychání spojivky a rohovky oka, které může vést k jejich těžkému poškození. Pokud je terapie nasazena hned v prvních stadiích onemocnění, zraková funkce se obvykle normalizuje. V případě dlouhodobého deficitu vitaminu A může dojít k nevratnému poškození zrakové funkce. Doporučená denní dávka vitaminu A je 800 μg. 

 

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/952/htm 
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/skola/seminare/vyzivova_doporuceni_Dlouhy.pdf 
https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-oftalmologie/2017-5-6/xeroza-u-pacientky-s-deficienci-vitaminu-a-63444
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna