Nedostatek magnesia může u mužů vyvolat depresivní stavy

Nedostatek magnesia může u mužů vyvolat depresivní stavy

Až 16,5 % obyvatel západní Evropy starších 50 let trpí depresivními poruchami, přičemž podle studií riziko depresivních atak s věkem stoupá. Důvodem jsou nejen změny na sociální, ale také fyziologické úrovni (degenerace nervového systému a snížení obsahu adrenalinu a serotoninu). Podle výsledků polské studie publikované v časopise Life, které se zúčastnilo 342 mužů starších 55 let, se příznaky deprese vyskytovaly u 93 mužů (27 %). U těchto mužů bylo zaznamenáno statisticky významné snížení hladiny hořčíku (p = 0,032), přičemž mezním bodem pro hladinu hořčíku byla hodnota 19,83 mg/l. Hladina magnesia byla statisticky významně nižší také u pacientů s diabetes mellitus 2. typu a hypertenzí. 

Magnesium hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech, včetně oxidativní fosforylace, glykolýzy, syntézy proteinů a nukleonových kyselin a energetického metabolismu. Nedostatečná koncentrace magnesia v organismu může přispívat ke vzniku depresivních a metabolických poruch. 

 

 

Zdroje
https://www.mdpi.com/2075-1729/11/3/196/htm
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/463/htm
 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna