Nadváha vyžaduje zvýšení DDD vitamínu C

Nadváha vyžaduje zvýšení DDD vitamínu C

Vyšší tělesná hmotnost negativně ovlivňuje hladinu vitamínu C v plazmě. Pro dostatečný příjem vitamínu C u lidí s nadváhou a obezitou je zapotřebí dodatečná dávka 10 mg vitamínu C/den na každých 10 kg zvýšené tělesné hmotnosti. K tomuto závěru dospěla analýza publikovaná v odborném časopise Nutrients. Doporučená denní dávka vitamínu C podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je 110 mg/den. Pokud tato hodnota platí pro lidi vážící 60 kg, pro jedince s hmotností 80 až 90 kg je třeba denní dávku vitamínu C zvýšit na 130, respektive 140 mg. Pro osoby s obezitou bude pravděpodobně nutné zvýšit příjem vitamínu C ještě více.

Vzhledem k tomu, že nedostatečné hodnoty vitamínu C jsou spojené se zvýšeným rizikem chronických nemocí včetně kardiovaskulárních onemocnění (KVO), je důležité stanovit optimální příjem vitamínu C pro lidi s nadváhou a obezitou. V mnoha zemích přitom již byly doporučené denní dávky u vitamínu C pro vybrané skupiny, například pro kuřáky, těhotné a kojící ženy, upraveny.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/7/1460

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna