Magnesium snižuje zánětlivé markery, potvrdila analýza

Magnesium snižuje zánětlivé markery, potvrdila analýza

Suplementace magnesia může významně snížit zánětlivé markery, zejména hodnotu C-reaktivního proteinu v krvi (CRP). K tomuto závěru dospěla shrnující metaanalýza, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Journal of Renal Nutrition. Do zmiňované analýzy byly zařazeny randomizované kontrolované studie (RCT) zaměřující se na účinky suplementace magnesia na sérové parametry zánětu a porovnávající tyto výsledky se skupinou užívající placebo. 
Dle výsledků analýzy měla suplementace magnesia vliv nejen na zmiňovanou hladinu CRP, ale zároveň významně snížila fibrinogen v plazmě (plasma fibrinogen), kyselou fosfatázu typu 5 (acid phosphatase type 5), faktor nádorové nekrózy ligand, solubilní receptor ST2 a interleukin IL-1. Zaznamenáno bylo také zvýšení hladiny oxidu dusnatého (NO).
Magnesium se spolupodílí na více než 600 enzymatických reakcích a má široké spektrum účinku v případě kardiovaskulárních, gastrointestinálních, infekčních i metabolických onemocnění. Ačkoli patofyziologické mechanismy účinku magnesia na zánětlivý stav jsou dosud nejasné, studie prokázaly, že nedostatek magnesia se spolupodílí na spouštění zánětlivého procesu. 

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/14/3/679
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna