Lykopen – červená barva ovlivňující zdraví prostaty

Lykopen – červená barva ovlivňující zdraví prostaty

Konzumace potravin s obsahem lykopenu je považována za jeden z možných faktorů snižujících riziko vzniku nádoru prostaty. Naznačují to epidemiologické studie, včetně analýzy dat z kohortové studie zahrnující více než 47 000 mužů.

V roce 2020 publikoval odborný časopis Biomedicine & Pharmacotherapy závěry studií zaměřujících se na zkoumání lykopenu z hlediska preventivních účinků na vznik a rozvoj rakoviny prostaty. Dle článku bylo v několika in vitro studiích popsáno působení lykopenu na rakovinné buňky v prostatě, jednalo se zejména o snížení jejich proliferace a vznik metastáz. Další in vivo studie ukázaly účinky lykopenu v praxi. Po třech týdnech užívání koncentrované šťávy obsahující lykopen bylo zaznamenáno snížení hodnot rakovinného markeru PSA, respektive snížení rizika vzniku rakoviny i snížení růstu prostatických rakovinných buněk. Lykopenu je připisována schopnost chránit DNA před poškozením a působením oxidačního stresu, což může vést k nižšímu riziku vzniku či rozvoji rakoviny prostaty. 

Lykopen je karotenoid, který plodům dodává červenou barvu. Kromě jiného u něj byly zaznamenány antioxidační účinky chránící organismus před volnými radikály. V běžných potravinách je typicky obsažen v rajčatech a výrobcích z nich. Obsah lykopenu v potravinách přitom závisí mimo jiné na jejich technologickém zpracování. Zajímavé je, že více této látky, respektive lépe pro tělo dostupné, obsahují rajčata tepelně zpracovaná. Z hlediska obsahu je za nejvhodnější zdroj uváděn rajčatový protlak (v porovnání s čerstvými plody a dalšími zpracovanými výrobky). 

 

Zdroje: 
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220306521
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lykopen
https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/476.pdf#page=52
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna