Klanopraška čínská pomáhá chránit před oxidačním stresem

Klanopraška čínská pomáhá chránit před oxidačním stresem

Shrnující článek publikovaný v rámci speciálního čísla odborného časopisu Antioxidants se věnoval antioxidačním účinkům klanoprašky čínské (Schisandra chinensis). Klanopraška čínská obsahuje mimo jiné flavonoidy, fenoly a dibenzocyklooktadienové lignany, které mají silné antioxidační účinky. Oxidační stres zvyšuje produkci reaktivních forem kyslíku (ROS, Reactive Oxygen Species). Aktivní sloučeniny klanoprašky čínské mohou aktivovat antioxidační obranný systém (případně působit jako prooxidant za patologických podmínek). Její schopnost působit na ROS byla potvrzena například pomocí metod DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). 
Klanopraška čínská má mimo jiné využití při léčbě neurologických a gastrointestinálních poruch, při snižování únavy, nespavosti a obezity i při nadměrném pocení. Podle časopisu Food and Chemical Toxicology, který ze zaměřil na účinky klanoprašky čínské úžeji, může mít klanopraška také potenciál při terapii aterosklerózy. 


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/4/620/htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691521000922
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna