Kdy začlenit glukomannan do běžné lékařské praxe

Kdy začlenit glukomannan do běžné lékařské praxe

Rozpustná vláknina glukomannan pocházející z tradiční asijské rostliny Amorphophallus konjac (Zmijovec indický) může pomoci pacientům s obezitou, hyperglykémií, hypertenzí a metabolickým syndromem. Jeho začlenění do běžné lékařská praxe může snížit dávku potřebných léků a zlepšit tak terapeutickou účinnost a zároveň snížit ekonomické náklady. K tomuto závěru dospěli autoři článku publikovaného v odborném časopise Foods. Glukomannan prodlužuje dobu vyprazdňování žaludku, zvyšuje pocit sytosti, podporuje syntézu jaterního glykogenu, může mít pozitivní dopady na střevní mikroflóru, metabolický systém, játra a ledviny. V neposlední řadě byl zaznamenán pozitivní vliv na regulaci oxidativní stresu a imunitního zánětu.

Výše uvedené výsledky potvrzuje i metaanalýza zaměřující se na účinky glukomannanu v souvislosti s diabetem 2. typu. Ta potvrdila vliv glukomannanu na snížení hladin celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, snížení glukózy v krvi nalačno, snížení 2hodinové postprandiální glykemie a hladin inzulinu nalačno a sérového fruktosaminu.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/2/363

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/601

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna