K2 reguluje poruchy glykemické homeostázy u D2T

K2 reguluje poruchy glykemické homeostázy u D2T

Studie potvrdila, že suplementace vitamínu K2 pomáhá regulovat poruchy glykemické homeostázy a citlivost na inzulín u diabetiků 2. typu. Podle výsledků publikovaných v odborném časopise BMC Medicine došlo u účastníků s diabetem 2. typu po 6měsíční intervenci MK-7 (přírodní formy vitamínu K2) k pozoruhodnému snížení sérové glukózy nalačno o 13,4 % (P = 0,048), snížení hladiny inzulinu o 28,3 % (P = 0,005) a ke snížení HbA1c o 7,4 % (P = 0,019).

Druhá část studie spočívala v transplantaci mikrobioty regulované MK-7 u myší s obezitou, kterou výzkumníci vyvolali 4týdenní dietou. K objasnění potenciálního mechanismu byly použity sekvenace 16S rRNA, fekální metabolomika a transkriptomika. Z výsledků vyplývá, že u myší došlo k významnému zlepšení glukózové tolerance, a to díky aktivaci receptorů žlučových kyselin tlustého střeva, zlepšení imunitně-zánětlivých reakcí hostitele a zvýšení koncentrace cirkulujícího GLP-1. Zároveň byly v lidských i myších výkalech zjištěny zvýšené koncentrace sekundárních žlučových kyselin (kyselina lithocholová a taurodeoxycholová) a mastných kyselin s krátkým řetězcem (kyselina octová, máselná a valerová) spolu se zvýšeným výskytem rodů zodpovědných za biosyntézu těchto metabolitů.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1186/s12916-023-02880-0

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna