Hypomagnezémií trpí až 40 % z nás

Hypomagnezémií trpí až 40 % z nás

Shrnující článek publikovaný v odborném časopise Biometals se zaměřil na vztah mezi příjmem magnesia ve stravě a stavem kostí. Podle závěrů studie bylo prokázáno, že existuje souvislost mezi nízkou koncentrací magnesia v séru a vznikem osteoporózy. Z výsledků též vyplývá, že 30 až 40 % respondentů (převážně menopauzálních žen) trpělo hypomagnezémií (ta je většinou definována jako koncentrace v séru nižší než 0,66 mmol/l). Analýza dále ukázala, že přibližně 20 % respondentů mělo nižší příjem magnesia, než je doporučovaná referenční hodnota příjmu. U této skupiny byla v několika případech spolu s nízkým příjmem magnesia zaznamenána také nižší hustota kostních minerálů (BMD) a vyšší riziko fraktury. 

Magnesium je čtvrtým nejčastěji se vyskytujícím minerálem v lidském organismu. Primárně se nachází v intracelulárním prostoru (40 %) a v kostech a zubech (60 %). Magnesium se podílí na více než 600 biochemických reakcí a hraje klíčovou roli v mnoha oblastech včetně fungování mozku, fyziologie kostí, normální funkce svalů a nervového systému, normálního fungování imunitního systému a regulace metabolismu glukózy a inzulinu. 

 

Zdroje:
https://www.prolekare.cz/tema/metabolismus/detail/hypomagnezemie-a-jeji-klinicky-vyznam-5488
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33959846/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364621000079
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna