Glukosamin sulfát zmírňuje osteoartrotické bolesti

Glukosamin sulfát zmírňuje osteoartrotické bolesti

Glukosamin sulfát (Glucosamine Sulphate, GlcN) může při dostatečně vysokých dávkách zmírnit osteoartrotické bolesti (OA pain) a mít klinicky významný účinek na stav osteoartrózy. K tomuto závěru dospěl shrnující článek publikovaný v odborném časopise Frotiers in Pharmacology odborníky z Belfortu, Francie. V porovnání s kontrolní skupinou, které bylo podáváno placebo, ukázalo ve studii zaměřující se na účinek glukosamin sulfátu na zúžení kloubní štěrbiny v oblasti kolenního kloubu jeho užívání pozitivní výsledky. Další ze studií dospěla k závěru, že glukosamin sulfát může být účinný také jako součást primární prevence osteoartrózy u sportovců.

Studie zároveň poukázaly na účinek glukosamin sulfátu na snížení kardiovaskulární mortality, konkrétně byla zaznamenána korelace mezi pravidelným užíváním GlcN a snížením úmrtnosti o 27 % a snížením úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění (KVO) o 57 %. Glukosamin sulfát tak může být mimo jiné vhodnou součástí léčby osteoartrotických pacientů s metabolickým syndromem, diabetem mellitus II. nebo KVO. 

Zdroje:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.820971/full
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna