Ginsenosidy pomáhají zvyšovat počet spermií a jejich životaschopnost

Ginsenosidy pomáhají zvyšovat počet spermií a jejich životaschopnost

Panax Ginseng (ženšen pravý) je důležitou složkou tradiční čínské medicíny, která ji využívá mimo jiné pro zvýšení sexuální výkonnosti. Oprávněnost tohoto použití potvrzují i vědecké studie, které dochází k závěru, že pozitivní ovlivnění erekce a sexuálního výkonu ženšenu je možné připsat ginsenosidům (Rg1 a Rg3), které jsou v něm obsaženy. Ginsenosidy jsou saponiny, které z hlediska struktury připomínají steroidní hormony. Ginsenosidy pomáhají zvyšovat hladinu testosteronu a podporují uvolňování oxidu dusnatého (Nitric Oxid, NO) a akumulaci cyklického guanosinmonofosfátu (cGMP). 
Odborníci poukazují na skutečnost, že množství spermií u mužů se snižuje. Podle francouzské studie, které se zúčastnilo více než 26 000 mužů, došlo u mužů mezi roky 1989 a 2005 k poklesu množství spermií o třetinu. Studie přitom ukazují, že užívání ženšenu má vliv nejen na zvýšení počtu spermií, ale také zlepšení jejich životaschopnosti v ejakulátu.  

Zdroje:
https://www.researchgate.net/publication/259530745_Ginseng_and_male_reproductive_function 
http://zgtryw.xml-journal.net/fileZGTRYW/journal/article/cjnm/2020/7/PDF/wangzhentao.pdf
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna