Fytosteroly sníží hladinu LDL cholesterolu až o 10,7 %

Fytosteroly sníží hladinu LDL cholesterolu až o 10,7 %

Množství 3 g fytosterolů denně může vést ke snížení hladiny lipoproteinů o nízké hustotě (LDL cholesterol) přibližně o 10,7 % a fytosteroly mohou mít klinické využití nejen v prevenci kardiovaskulárních onemocnění (cardiovascular diseases, CVDs), ale také nealkoholového ztučnění jater (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD). Na tuto skutečnost upozornil článek publikovaný v odborném časopise Molecules.

Fytosteroly, zahrnující rostlinné steroly a stanoly, jsou přírodní steroidy, které se ve větším množství vyskytují v rostlinách. Fytosteroly snižují vychytávání cholesterolu v lumen střeva, ovlivňují jeho transport a regulují jeho metabolismus v játrech. Přestože biologická dostupnost fytosterolů dosahuje pouze 2 %, podle vědeckých studií mohou podporovat rovnováhu cholesterolu v těle. V současné době se fytosteroly používají ve formě doplňků stravy pro prevenci chronických onemocnění spojených s hypercholesterolémií.

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1420-3049/27/2/523

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna