Ester-C zvyšuje koncentraci vitaminu C v leukocytech více než kyselina askorbová

Ester-C zvyšuje koncentraci vitaminu C v leukocytech více než kyselina askorbová

Studie porovnávající vliv Ester-C (CaAs, Calcium Ascorbate) a kyseliny askorbové (AA, Ascorbic Acid) ukázala, že v případě Ester-C byla látka snášena lépe. Tolerance byla v případě Ester-C hodnocena jako velmi dobrá v 72 % případů, zatímco u kyseliny askorbové se jednalo pouze 54 %. Další ze studií se zaměřila na vliv těchto dvou forem vitaminu C na koncentraci vitaminu C v leukocytech. V případě Ester-C došlo při srovnání s kyselinou askorbovou k vyšší procentuální změně koncentrace (P = 0,039). Výsledky naznačují že Ester-C je v leukocytech zadržována déle než kyselina askorbová.

Vitamin C pozitivně moduluje střevní mikrobiotu a navozuje optimální osídlení trávicího ústrojí mikroflórou (eubiózu). Vitamin C pomáhá snižovat množství volných kyslíkových radikálů, které jsou odpovědné za poškození molekulárních i buněčných struktur našeho těla. Pokud nedojde k odstranění volných kyslíkových radikálů působením antioxidačních mechanismů (včetně vitaminu C), dochází ke zvýšení míry vzorů vnitřního poškození (DAMP, Damage Associated Molecular Patterns) a následně ke vzniku zánětu. Mechanismus, kterým vitamin C pomáhá zvyšovat odolnost proti infekcím, je založen na aktivaci T-lymfocitů a jejich funkční polarizaci do subsetu Th1, který je zodpovědný za rozvoj cytotoxické reakce. Vitamin C dále tlumí tvorbu prozánětlivých cytokinů TNF alfa a IL-1β.

 

 

Zdroje
https://www.solen.cz/pdfs/ped/2020/04/09.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16644619/
https://springerplus.springeropen.com/articles/10.1186/s40064-016-2605-7

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna