Důležitost zinku a selenu v prevenci rakoviny prostaty

Důležitost zinku a selenu v prevenci rakoviny prostaty

Na vliv vybraných minerálů včetně zinku a selenu na proliferaci nádorových buněk rakoviny prostaty LNCaP (LNCaP prostate cancer cells proliferation)  se zaměřila metaanalýza publikovaná v odborném časopise Nutrients. Ta dospěla k závěru, že příjem vybraných minerálů a jejich nutriční stav mohou ovlivňovat ochranný účinek isoflavonoidů díky tomu, že modulují anti genotoxické účinky isoflavonoidů proti metabolicky aktivovaným i přímým mutagenům.

Karcinom prostaty je celosvětově druhou nejčastěji diagnostikovanou rakovinou a pátou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u mužů. Dle odhadů databáze GLOBOCAN zahrnující mezinárodní data o onemocnění rakovinou bylo v roce 2020 zaznamenáno 1,41 milionů nových případů karcinomu prostaty a u více než 375 tisíc mužů bylo toto onemocnění příčinou úmrtí. Mezi oblasti s nejvyšší incidencí patří severní a západní Evropa, dále Austrálie, Nový Zéland a Severní Amerika. Dle studie je jedním z vlivů ovlivňujících riziko rakoviny prostaty stravování, respektive příjem a nutriční stav vybraných živin a konzumace specifických produktů.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/6/1225

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna