Deficit vitaminu D a SARS-CoV-2

Deficit vitaminu D a SARS-CoV-2

Podle odborných českých časopisů může vitamin D, který patří spolu s estrogenem a progesteronem do skupiny steroidních hormonů, ovlivňovat odpověď organizmu na SARS-CoV-2, a to dokonce na 3 úrovních. První je udržování a ochrana mezibuněčných spojení respiračního epitelu, druhou úrovní je produkce katelicidinů a defensinů (antimikrobiálních peptidů – AMP) a třetí pak snížení produkce prozánětlivých cytokinů. 
Spojitostí mezi deficitem vitaminu D v séru – 25(OH)D – a pozitivitou na SARS-CoV-2 se od roku 2020 zabývalo několik asociačních studií. Nejrozsáhlejší z nich byla provedena na téměř 200 tisících lidech a ukázala inverzní vztah mezi pozitivitou na SARS-CoV-2 a cirkulující hladinou 25(OH)D v séru. Další studie provedené v menším měřítku pak poukázaly na to, že mortalita na covid-19 byla u jedinců s deficitem 25(OH)D vyšší. 
Již byly provedeny i první randomizované intervenční studie zaměřené na podávání hydroxylovaného vitaminu D v rámci léčby pacientů s covidem-19. Zatímco polovina pacientů v kontrolní skupině musela být přesunuta na oddělení JIP, u pacientů s běžnou léčbou doplněnou o hydroxylovaný vitamin D se jednalo pouze o 2 %. Na potvrzení či vyvrácení kauzální souvislosti mezi deficitem vitaminu D v séru a nákazou SARS-CoV-2 statisticky významnou mendelovskou rendomizační analýzou (MR) odborná veřejnost zatím čeká. 

Zdroje:
https://www.researchgate.net/profile/Miloslav-Kopecek/publication/348548465_Season_of_the_year_vitamin_D_and_COVID-19/links/6003094892851c13fe152119/Season-of-the-year-vitamin-D-and-COVID-19.pdf 
https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2020/08/06.pdf
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna