Deficit vitaminu C zvyšuje riziko kognitivní poruchy

Deficit vitaminu C zvyšuje riziko kognitivní poruchy

U starších pacientů je běžný deficit vitaminu C. Tento deficit je přitom spojen s vyšším výskytem kognitivní poruchy u těchto pacientů. K tomuto závěru dospěla studie zkoumající souvislost mezi deficitem vitaminu C a kognitivní poruchou ve věku ≥ 75 let. Kognitivní hodnocení probíhalo pomocí krátkého testu kognitivních funkcí (Mini Mental State Exam, MMSE), přičemž jako kognitivní porucha byl výsledek klasifikován při hodnotě < 25. Deficit vitaminu C v plazmě byl pak stanoven v případě, že hodnota byla nižší než 11 μmol/l. Zatímco u 57 % pacientů bylo zjištěno poškození kognitivních funkcí, deficit vitaminu C byl zaznamenán u 26 %. Výsledky logistické regrese ukázaly, že kognitivní poruchy byly 2,9krát pravděpodobnější v případě deficitu vitaminu C a průměrně bylo u pacientů s deficitem vitaminu C významně nižší skóre MMSE (24,9 vs. 23,6, p-hodnota = 0,03). 
Vitamin C mimo jiné pomáhá vstřebávání železa, prostřednictvím hydroxylace cholesterolu se podílí na tvorbě žlučových kyselin, podílí se na syntéze kortikosteroidů, aldosteronu, hormonů nadledvinek, tvorbě kolagenů a působí také jako kofaktor enzymů nezbytných pro správné fungování orgánů a tkáňových systémů. 


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/3/463/htm

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna