Chmel zmírňuje příznaky menopauzy

Chmel zmírňuje příznaky menopauzy

Metaanalýza věnující se studiím zaměřeným na přírodní léčbu příznaků menopauzy naznačuje, že chmel je jedním z nejpřínosnějších přírodních způsobů, jak snížit frekvenci návalů horka. Chmel má nejen estrogenní, ale také antioxidační, protizánětlivé a protinádorové vlastnosti.

Na roli chmelu a jeho vliv na postmenopauzální příznaky, konkrétně ženskou sexuální dysfunkci, se zaměřila i studie publikovaná v odborném časopise International Journal of Clinical Practice. Sexuální dysfunkce trápí 30 až 60 % žen a může mít důsledky pro kvalitu partnerského vztahu. Může zahrnovat jakékoli poruchy sexuální touhy, vzrušení, orgasmu a uspokojení. Ve zmiňované studii byl postmenopauzálním ženám podáván vaginální gel s obsahem chmelového extraktu, přičemž druhá část žen v této randomizované klinické studii dostala vaginální estradiol (0,625 mg). Z dotazníku FSFI (Female Sexual Function Index) vyplývá, že výsledky po ukončení účasti na studii byly u skupin žen užívajících chmel a estradiol srovnatelné jak v oblasti sexuální touhy a vzrušení, tak vaginální lubrikace, uspokojení, orgasmu, sexuální bolesti a celkového skóre dotazníku FSFI. Žádné nežádoucí účinky nebyly u gelu s chmelovým extraktem zaznamenány.

 

Zdroje:

https://www.hindawi.com/journals/ijclp/2023/9528335/

https://www.researchsquare.com/article/rs-2868153/v1

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna