Antokyany pomáhají zmírňovat projevy digitální únavy očí

Antokyany pomáhají zmírňovat projevy digitální únavy očí

Nedávná studie publikovaná v časopise Functional Foods in Health and Disease se zaměřila na zkoumání vlivu 6týdenního užívání extraktu z borůvek (Vaccinium myrtillus) na projevy digitální únavy očí. U skupiny užívající extrakt z borůvek došlo v porovnání s kontrolní skupinou ke statisticky významnému zlepšení pupilární odpovědi a ke zlepšení akomodační funkce oka, která byla snížena mimo jiné v důsledku užívání digitálních zařízení. 

Digitální únava očí se projevuje nepříjemnými pocity a bolestí očí a vzniká jako následek užívání digitálních zařízení. Antokyany obsažené v borůvkách pomáhají zmírňovat únavu očí a zlepšovat zaostřování, kontrastní citlivost a kvalitu slzného filmu. Antokyany patří do skupiny flavonoidů a ze studií dále vyplývá, že díky antioxidačním vlastnostem pomáhají snižovat oxidační stres a množství ROS (reaktivních forem kyslíku, Reactive Oxygen Species) v organismu. 

 

Zdroje:
https://ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/782/1393
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna