Aktivní stáří s vyšší hladinou Omega 3

Aktivní stáří s vyšší hladinou Omega 3

Studie publikovaná v odborném časopise The Journal of Nutrition, Health & Aging se zaměřila na vztah mezi kognitivními funkcemi a fyzickým stavem seniorů a příjmem omega 3 s dlouhým řetězcem EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Studie se zúčastnilo 142 seniorů ve věku od 60 do 85 let se subjektivními příznaky zhoršující se paměti. 

Kognitivní funkce byly u respondentů ověřovány pomocí počítačové testové baterie CogState a testem cesty (Trial Making Test, TMT), fyzický stav byl pak ověřen silou úchopu, testem 30 sekund sedni a vstaň, chůzí na 4 metry a dalšími testy. U seniorů s vyššími hladinami DHA a EPA byly zaznamenány obecně lepší výsledky kognitivních funkcí (DHA: β = 0,164, p = 0,042; EPA: β = 0,188, p = 0,020). Vyšší hladina EPA pak souvisela s lepšími výsledky v oblasti pozornosti, psychomotorických funkcí i mobility. Studie potvrdila, že existuje pozitivní vztah mezi příjmem omega 3 nenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem, fyzickým zdravím a stavem kognitivních funkcí u starších osob. 


Zdroje:
https://link.springer.com/article/10.1007/s12603-020-1553-7
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna
image/svg+xml ? image