Selen

Selen je pro zdraví nezbytný, ovšem užívat bychom ho měli s mírou. Z jakých potravin ho nejlépe získat?

Selen

Velmi příznivě působí proti volným radikálům, což jsou látky obsahující vysoký podíl kyslíku.

Vysoký podíl kyslíku je způsoben nadmírou elektronů, které reagují bez potíží na každou sloučeninu, pak dochází k oxidaci napadené sloučeniny. Tato napadená sloučenina je pak již nepoužitelná. Konkrétně to znamená, že oxidací dochází k ničení buněk i k jejich horší tvorbě. 

V čem je obsažen?

  • V mase, vnitřnostech, vejcích, hruškách, česneku, luštěninách, sýrech, mořských plodech a řasách, mléčných výrobcích, para ořeších, avokádu a celozrnných obilninách.

Na co má ještě příznivý vliv:

  • Na zrání a pohyblivost spermií, obranyschopnost, růst nehtů a vlasů, tvorbu krve.

Jak je to s doplňováním selenu?

S užíváním selenu bychom měli být nejvýše opatrní. Doporučené denní dávkování selenu je 1 mikrogram / 1 kg váhy člověka, u dospělého tedy 55 – 200 mikrogramů selenu. 

 

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna