Seriál o lidském těle: víte, jak fungují vaše játra?

Seriál o lidském těle: víte, jak fungují vaše játra?

4 minuty čtení 1100
Autor: Lenka Zajíčková

Játra mají neuvěřitelnou schopnost – z malého kousku tkáně dovedou dorůst téměř do původní velikosti. Chcete se o nich dozvědět další nečekané věci? Rozhodně byste měli číst dál!

Co se dozvíte?

  • Jak játra vypadají a z čeho se skládají,
  • co pro naše tělo dělají,
  • co pro jejich zdraví můžeme udělat my,
  • a pár zajímavostí na závěr.

Malá anatomie jater

Játra lze bez nadsázky označit čističkou našeho těla a továrnou na zdraví. Jsou jedním z největších orgánů v těle a mají tvar podobný trojúhelníku nebo klínu. Jsou větší než žaludek a váží asi 1,5 kilogramu. Tato žláza má schopnost se sama obnovit a regenerovat, takže pokud se část jater poškodí nebo odstraní, mohou dorůst zpět skoro do původní velikosti. Hlavními jaterními buňkami jsou hepatocyty.

Játra se skládají ze dvou hlavních částí, kterým říkáme laloky:

  • Pravý lalok je větší a zabírá více místa.
  • Levý lalok je menší a leží vlevo od středové linie těla.

Dále k nim patří žlučovody a žlučník. Představte si žlučovody jako malé potrubí, které přenáší žluč (zelenou tekutinu, která pomáhá trávit tuky) z jater do žlučníku a střev. Žlučník je malý váček ležící pod játry a má za úkol žluč skladovat. Když jíme, žlučník uvolňuje žluč do střev a tím napomáhá s trávením potravy.

Játra produkují až jeden litr žluči denně. Žluč pomáhá vašemu tělu trávit tuky z jídla a bez ní by bylo trávení tučných potravin velmi těžké. Jistě znáte pocit, kdy se vám udělá po velmi tučném jídle zle, nebo dokonce sami musíte držet žlučníkovou dietu, aby nedocházelo k takové zátěži.

Jakou funkci mají játra?

Játra provádějí více než 500 různých chemických reakcí. Ukládá se v nich krev, která může být v případě potřeby rychle uvolněna do krevního oběhu. Jiným úkolem jater je hromadění přebytečného cukru ve formě tzv. glykogenu, který se později může přeměnit zpět na energii, když ji vaše tělo potřebuje. Je to jako mít v těle baterii, kterou můžete použít v případě nouze.

Játra také shromažďují různé vitamíny, zejména vitamín A, D, E, K a B12. A také jsou prvním orgánem, který přijímá krev z trávicího traktu, což znamená, že zpracovávají všechny živiny, ale také toxiny, které se do těla dostanou z jídla a nápojů. Podílejí se na procesu detoxikace organismu – díky nim se škodliviny vyplaví vylučovací soustavou z těla ven. 

Hlavními úkoly jater je tedy:

  1. Detoxikace: játra jsou jako obří filtr, který čistí krev. Zachytí nežádoucí látky a odstraní je, aby vaše tělo zůstalo zdravé. 
  2. Zásobárna energie: tělo rozkládá potravu na živiny. Tyto živiny putují do jater, kde jsou přeměněny na energii. No a ta je pak posílána do všech částí našeho těla, abychom byli schopni dělat jakoukoli činnost. 
  3. Skladování nutrientů: játra uchovávají zásoby vitamínů a minerálů, které organismus potřebuje. V případě, že je to důležité, si je zase odčerpá zpět do oběhu.
  4. Důležité látky také vyrábí: např. žluč, která pomáhá při trávení jídla. Také synterizují bílkoviny, které jsou důležité pro růst a opravu buněk.
  5. Podpora imunity: jednak filtrují škodliviny, dále produkují látky, které hrají roli při imunologických procesech a mimo to regulují správným způsobem činnost T-lymfocytů.  

Máme možnost odvděčit se játrům za to, co pro nás dělají?

Starat se o svá játra je jako pečovat o svůj osobní detoxikační systém. A skutečně je pár věcí, kterými jim můžeme prospět, nebo naopak uškodit (a těch je chytré se raději vzdát):

Začněte výběrem správných potravin - játra potřebují pestrou stravu plnou ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a zdravých tuků, jako je olivový olej nebo avokádo. Vyhněte se těžkým, tučným jídlům a přidaným cukrům, které játra zbytečně zatěžují. 

Pravidelná fyzická aktivita, ať už je to běhání, jóga nebo jen svižná procházka, pomáhá udržovat naši rozumnou tělesnou hmotnost, což je pro játra zásadní. 

Nezapomínejte také na dostatečnou hydrataci – vaše tělo ocení každou sklenici vody. Omezte konzumaci alkoholu, protože nadměrné pití může způsobit vážná poškození. Vyhýbejte se kouření - to bude játra jen zatěžovat. 

Pravidelné lékařské prohlídky by měly být samozřejmostí. Jde o prevenci nejen jaterních problémů. Rizikovým skupinám osob se doporučuje zvážit i očkování proti všem typům žloutenky.

Vždycky vás chytnou zajímavosti? Pak budete možná, překvapeni, že:

  • První úspěšná transplantace jater byla provedena v roce 1967 a dnes je běžné, že se transplantuje tkáň od živých dárců. Po transplantaci jater musí pacienti brát speciální léky, které pomáhají tělu přijmout nová játra.
  • Každý den játra přefiltrují více než 1,4 litru krve každou minutu. To znamená, že za den zvládnou přefiltrovat kolem 2000 litrů krve.
  • Přestože cholesterol má špatnou pověst, je důležitý pro tvorbu buněčných membrán a hormonů. Játra produkují kolem 80 % cholesterolu, který vaše tělo potřebuje. V rámci jídelníčku tedy stále platí, že s potravinami bohatými na cholesterol šetříme.
  • Játra jsou hlavním skladištěm železa v těle. Když sníte potraviny bohaté na železo, játra ho uloží a uvolní, když je potřeba.
  • Játra produkují hodně tepla díky své vysoké metabolické aktivitě. To pomáhá udržovat celkovou tělesnou teplotu.


Zdroje: 

https://www.tribune.cz/archiv/lekari-upozornuji-na-narust-onemocneni-jater/


Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna